ID-märkning djur
ID-märkning
I Sverige måste alla hundar vara ID-märkta och registrerade med uppgifter om dig som ägare hos Jordbruksverket enligt lag.
Boka onlineOm ID-märkning
I Sverige måste alla hundar vara ID-märkta och registrerade med uppgifter om dig som ägare hos Jordbruksverket enligt lag. För katter födda från 1/1 2008 är det lag på ID-märkning och registrering fr.o.m. januari 2023. Vi rekommenderar att ID-märka även äldre katter.
Om ditt djur rymmer eller springer bort, hittas skadat, avlidet eller i bästa fall välbehållet så är en ID-märkning ofta det enda sättet för oss som veterinärer eller för polisen att hitta dig som ägare. Det kan ibland vara mycket bråttom att få tag på ägaren om djuret är allvarligt skadat. Tänk på att märkning i ett halsband inte är tillräckligt, halsband kan lätt falla av och märkningen suddas ut med tiden.
Det vanligaste sättet att ID-märka numera är att sätta in ett litet microchip under hundens eller kattens nackskinn. Med hjälp av en särskild avläsare kan man läsa av djurets unika ID-nummer.
Man kan också tatuera in ett ID-nummer i djurets öra. Fördelen med en tatuering är att man inte behöver en avläsare men nackdelen är att en tatuering ofta blir väldigt otydlig och svår att läsa med åren.
Med hjälp av djurets ID-nummer kan vi söka efter dig i Jordbruksverkets, Svenska Kennelklubbens och Sveraks register. OBS! Det är väldigt tråkigt och frustrerande när ett upphittat djur är ID-märkt men ägaren har glömt att skicka in uppgifterna till registret.
KOM IHÅG ATT REGISTRERA DINA OCH DJURETS UPPGIFTER! Hos oss får du alla formulär som behövs för att göra detta.