Avlivning

Det värsta med att ha ett älskat djur är att förr eller senare kommer dagen då man måste ta beslut om att djuret ska få somna in för gott. Vi som jobbar på Smådjurskliniken har alla djur själva och har gått igenom avlivningar av våra älskade familjemedlemmar, så vi vet alltför väl hur det känns. Men även om det är ett väldigt jobbigt beslut att fatta så kan vi vara tacksamma över möjligheten att faktiskt få låta våra djur somna in lugnt och stilla när de blir alltför sjuka eller skadade och låta dem slippa den sista, ofta mycket plågsamma, tiden.

Vi vill att det ska gå så lugnt och värdigt till väga som möjligt och lyssnar gärna till dina önskemål. Du får välja om du vill vara med eller lämna djuret till oss efter att du tagit farväl. Du kan även välja om du vill se djuret efteråt och ta ett sista farväl fast du inte är med under själva avlivningen.

Inför avlivningen – Förberedelser och rutiner

Anmäl dig i receptionen. Inför en avlivning vill vi alltid att du som djurägare signerar en begäran om avlivning och uppvisar legitimation. Denna rutin finns för att undvika missförstånd när det gäller avlivning. Om du behöver ett livintyg, säg till i förväg. För att kunna få ut livvärdet på ett livförsäkrat djur från försäkringsbolaget måste veterinären intyga djurets tillstånd och orsaken till avlivningen innan något lugnande ges. Ett livintyg kan inte skrivas i efterhand, så kontrollera med ditt försäkringsbolag hur försäkringen gäller för att undvika obehagliga diskussioner.

Ofta kan det kännas skönt att klara av betalningen i kassan innan avlivningen, så att du kan lämna kliniken utan att behöva tänka på det efteråt. Tänk gärna igenom alternativen för omhändertagandet av djurets kvarlevor innan besöket.

Själva avlivningen – Så går det till

Djuret får först en lugnande spruta och får vara med sin ägare i lugn och ro tills det blir trött. Hundar får en intravenös infartskateter i ett blodkärl, vanligtvis på ett framben. För katter, som har tunna blodkärl, används ofta en butterfly-kanyl. Denna typ av kanyl är mycket tunn och sprutas direkt när man kommit in i kärlet utan att tejpas fast. Gamla och sjuka djur kan ha sköra blodkärl eller lågt blodtryck, vilket kan göra det svårt att hitta blodkärlen. Det är bra att vara förberedd på att det ibland kan behövas fler stickförsök.

Genom katetern eller kanylen ges en överdos av sömnmedel, som gör att djuret somnar djupt, blir medvetslöst och därefter stannar hjärtat. Proceduren sker lugnt och stillsamt, och djuret märker inte vad som händer. Smådjursarter som kaniner, marsvin och fåglar får ofta sömnmedlet injicerat i bukhålan, vilket kan ta en stund att verka, och en extra dos kan ibland behövas. Kaniner kan i vissa fall få överdosen via ett blodkärl i örat.

När djuret är avlivat kontrolleras noggrant att hjärtat har stannat. Du är välkommen att stanna en stund och ta farväl av ditt djur. Om det är överenskommet att djuret ska kremeras tar vi hand om det efter att du gått. Vill du ta med kvarlevorna hem, tänk på att ha med en lämplig låda för transport.

Kremering

Det finns olika val om vad man kan göra med djurets kvarlevor efter.

Mälardalens Smådjurskrematorium