Höft- och armbågsledsröntgen
Inom många hundraser ingår det i SKK:s avelsprogram att man röntgar hundens höftleder och ofta även armbågslederna för att få fram så friska individer som möjligt.
Höft- och armbågsledsröntgen för friska hundar
Inom många hundraser ingår det i SKKavelsprogram att man röntgar hundens höftleder och ofta även armbågslederna för att få fram så friska individer som möjligt. Hos taxar kan man dessutom utföra ryggröntgen. För att resultatet ska bli officiellt måste hunden vid röntgentillfället vara minst 12 månader gammal och ID-märkt. Det är dock viktigt att veta att för vissa storvuxna raser gäller 18 månader som lägsta ålder, så säkerställ vad som gäller för just din ras. Om din hund inte är SKK-registrerad går det ändå bra att få röntgenbilder bedömda av SKK.
Anmälan, betalning och förberedelser inför röntgen
Innan du kan boka en tid för röntgenundersökning måste du göra en anmälan till SKK och beställa avläsning av de aktuella lederna för din hund. På följande länk kan du läsa mer om processen och göra din beställning: https://www.skk.se/bestall-rontgenavlasning. När du beställer en röntgenavläsning betalar du direkt till SKK med ditt kontokort. Betalningen är giltig i ett år, vilket ger dig tid att boka en röntgentid. Kostnaden för själva röntgenundersökningen betalar du separat på plats hos oss.
För att röntgenundersökningen ska gå så smidigt som möjligt måste hunden ges lugnande, muskelavslappnande medel enligt gällande regler, oavsett hur snäll och väluppfostrad den är. Detta innebär att hunden inte får ha ätit på cirka 8 timmar innan undersökningen, men den kan dricka vatten som vanligt. Under själva röntgenundersökningen kan en person närvara, förutsatt att denna är över 18 år. Det är dock viktigt att notera att gravida personer inte får vistas i rummet under röntgen.
Undersökningsförlopp och eftervård
Bedömningen av hundens leder görs av specialister på Svenska Kennelklubben, och vi på kliniken kan inte ge några omdömen om resultatet. När röntgen är klar ges ett reverserande preparat som minskar effekten av det lugnande medlet, så att hunden vaknar snabbare. Trots detta kan hunden vara fortsatt trött under dagen och ha nedsatt reaktionsförmåga. Se till att hunden inte är ensam under de närmaste timmarna, och låt den vila på en mjuk bädd eller filt, snarare än ett kallt golv. Mat kan ges under uppsikt efter några timmar, när hunden har återhämtat sig helt.
När SKKavläsare har bedömt röntgenbilderna skickas resultatet till dig som ägare via mejl. Resultaten publiceras också på SKK Hunddata och SKK Avelsdata, där du själv kan skriva ut ditt hunds röntgencertifikat. Tänk på att de lugnande medel som används omfattas av en karenstid, vilket innebär att hunden inte får delta i utställningar, prov eller tävlingar under denna tid. Karenstiden varierar beroende på preparatet, så läs mer om detta på SKKwebbplats.
Höftledsröntgen för katter
Vi erbjuder även höftledsröntgen för katter, som bedöms av Elisabeth Ball på UDS för PawPeds hälsoprogram. Om du vill veta mer om vad som gäller för att höftledsröntga sin katt kan du läsa detaljerad information här.