Operation

Vissa skador och sjukdomstillstånd kräver kirurgi för att djuret ska bli friskt. Inför att en hund eller katt ska sövas bör den vara fastande (inte äta något) sedan ca 8 timmar innan narkosen. Vatten får de dricka hela tiden! Kaniner och gnagare får äta hela tiden inför en operation.

Vi är mycket noga med hygienen på kliniken och extra noga är det på operationsavdelningen. Detta för att undvika infektioner i operationssåren. Därför är det bra om ditt djur är så rent som möjligt inför operationen, hundar ska gärna vara badade kvällen innan men det är viktigt att de har hunnit torka innan operationen. Din hund ska också vara ordentligt rastad på morgonen innan operationen. Katter behöver inte badas (om de inte är väldigt smutsiga) och de får en låda i sin bur under dagen.

I god tid innan sövningen får djuren lugnande och smärtstillande medicin, så kallad premedicinering. Det bidrar till att de sover bättre i narkosen och mår bättre när de sedan ska vakna. Vi har modern narkosutrustning och övervakningsutrustning för att ha så god kontroll som möjligt på narkosdjupet och hur djurets olika kroppsfunktioner fungerar under narkosen.

Efter en operation är det mycket viktigt att djuret inte kommer åt att slicka, bita eller riva på operationssåret eftersom det annars kan bli problem med sårsprickning och infektioner. Därför är det av yttersta vikt att djuret har på sig den medföljande kragen så fort du som ägare inte har fullständig uppsikt över vad djuret gör. Kragen kan tas av då man är med djuret, t.ex. när djuret ska äta och då man rastar det (i koppel!).

I vissa fall kan det även fungera med en så kallad ”body” istället för krage. En ”body” är en slags kroppsstrumpa som hindrar djuret från att komma åt sitt operationssår och som är mycket svår för djuret att få av sig. Om du är intresserad av en body till ditt djur så finns det att köpa på kliniken.

Det är också viktigt att ditt djur kommer igång att äta, dricka, kissa och bajsa normalt efter operationen. Om djuret inte gör det eller har andra tecken på besvär är det viktigt att ni kontaktar oss på kliniken. Om det är mycket akuta och allvarliga problem utanför våra öppettider hänvisar vi till Universitetsdjursjukhuset i Uppsala: 018-67 26 80.

Ring 018-34 14 49 eller boka online